DenGodeKur.dk E-bøger

Kost der giver luft i maven

At kosten har indflydelse på mængden af luft i maven er kendt for de fleste. Tror man ikke på det så prøv at spis en omgang stuvet hvidkål eller en god bønnesalat - så skal du nok se løjer.

Men at der kan være forskel i hvordan forskellige maver reagerer på de samme fødevarer er der ikke så mange der ved. Kigger på man på facebook er der eksempler nok:

“Altså simpelthen… mig og nødder vi er bare ikke gode venner… synes bare jeg skal kigge på en nød før at min mave vokser og jeg forpester alle omkring mig med mine prutter…”

“Har efterhånden prøvet mange forskellige ting, men lige præcis nødder har jeg intet problem med. Jo selvfølgelig hvis jeg spiser en hel kæmpepose med nødder bliver der måske lidt ekstra luft, men en 10-20-30 nødder er der absolut ingen problemer med.”

Det var hhv. Anette og Katrine som skrev om deres oplevelse med nødder, og det er meget godt til at illustrere hvordan to forskellige mennesker kan opleve at den præcis samme mad giver helt forskellige mængder af luft i maven.

Der er dog nogle typer af kost som giver de fleste almindelige mennesker luft i maven - dem kigger vi på her:

>>> Læs også: Luft i maven når jeg har spist

Kål: Vi starter med den oplagte, kål. Her kan de fleste vist attestere til at en omgang kålsalat eller stuvet hvidkål kan gøre at man som selskab pludselig kommer meget tæt på hinanden og får overskrevet nogle intim-grænser. Hvis ikke du vil have luft i maven er kål det første du skal fjerne fra kosten.

Bønner: Vi fortsætter med bønnerne, som også er vidt og bredt kendt som noget der giver luft i maven. Med dåsebønner er det heldigvis ikke helt så slemt, men friske bønner kan virkelig få mavens produktion af luft til at skyde i vejret.

Avocado: Denne her er ikke så kendt, men måske netop derfor er der så meget ekstra grund til at nævne den. Avocado kan nemlig - stik mod manges overbevisning - give voldsom lugte-luft i maven. Stine skriver f.eks.

“omg jeg har lige gjort en utrolig oplevelse har simpelthen haft så meget luft i maven kunne ikke forstå hvad det var synes ikke jeg spiste noget der skulle kunne gøre det. Så sagde en veninde at hun var holdt op med at spise avocado og så slog det mig - jeg spiser jo avocado næsten hver dag til frokost synes det smager så godt og det skulle jo også være super sundt. Nå men jeg prøvede at lade være med at spise det og sørme ja om ikke at maven pludselig har det meget bedre. Føler mig snydt - hvis ikke man kan stole på at avocado er sundt hvad kan man så stole på?!? :-P”

Det var 3 eksempler på kost som giver luft i maven. Hvis du vil læse mere om luft i maven og kost generelt bør du læse om vores low fodmap diet - du kan se en video der på et minut forklarer det lige her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dem sidste nye viden om kost og sundhed