DenGodeKur.dk E-bøger

Luft i maven af sukker

Spiser man meget sukker kan man opleve at få meget luft i maven - sådan føles det i hvert fald. Her i artiklen kan du læse lidt om hvorfor sukker giver luft i maven og hvad du kan gøre ved det.

Sukker er ikke bare sukker

Hvad vi normalt tænker på som sukker er i virkeligheden en række forskellige sukkerarter og andre former for sødemidler. Det kan f.eks. være naturligt sukker- og sødemidler som Aspartan, Glucose, Stevia, Sucrose, Ahornsirup, Brun farin, Palmesukker, Råsukker, Hvidt sukker mm., eller det kan være de såkaldte Polyoler (også kendt som sukkeralkoholer) der ofte ender på -ol, f.eks. dulcitol, glycerol, mannitol, ribitol, sorbitol og xylol.

Det er især disse sukkeralkoholder som tarmen kan have svært ved at nedbryde, og som derfor afgiver en masse ekstra luft i processen, og på den måde giver luft i maven.

Hvor findes Polyoler

Polyoler findes i en lang række fødevarer, både som kunstigt tilsætningsstof og ganske naturligt i mange frugter og også en række grøntsager. Oftest vil du derfor ikke have været opmærksom på om du har indtaget polyoler, eller anden form for sukker, og om det er det der er skyld i at du får luft i maven.

>>> Læs også: Luft i maven af rugbrød

Når du køber ind skal du derfor være ekstra opmærksom på hvad der er i de produkter du køber. Mange produkter indeholder f.eks. glycerol for at give noget ekstra sødme, og har du svært ved at fordøje det, ja så skal du ikke købe et produkt hvor det er i. Det kan godt være lidt svært i starten at hitte hovede og hale i hvad de forskellige produkter indeholder og hvad man kan og ikke kan købe, så hvis du tit får luft og ondt i maven af sukker kan du læse afsnittet længere nede for at se hvad du nemt kan gøre ved det.

   

Hvad med det almindelige sukker?

Almindeligt hvidt sukker eller råsukker indeholder ikke sukkeralkoholer, og hvis du spiser det i “almindelige” mængder er det ikke noget som burde genere maven - men det er klart at hvis du går amok i sukker vil det have en negativ effekt på maven, hvad enten du har svag mave eller ej.

Hvis du får meget luft i maven af sukker

Hvis sukker er noget der giver dig luft i maven (og du måske endda i forvejen har problemer med maveluft) kan det være at du har en sart tarm, og måske endda uden at vide det kvalificerer dig til diagnosen irriteret tyktarm (som du i øvrigt deler med 10% af alle danskere).

>>> Læs også: Luft i maven når jeg har spist

Er det tilfældet er det ikke kun sukker som kan give luft i maven og smerter, men også en lang række andre fødevarer, f.eks. hvedemel, løg, bønner og mange andre.

Der er for nylig lavet en diæt / kur målrettet netop til folk som har svært ved at nedbryde polyoler og en række andre typer fødevarer der tilsammen går under forkortelsen fodmaps. Kuren hedder Low FODMAP Diet og har vist sig enormt effektiv når det kommer til lindring af smerter. Oplever du derfor tit problemer med luft i maven som reaktion på sukker kan du med fordel læse mere om low fodmap diæten lige her.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dem sidste nye viden om kost og sundhed